Njemačka ekonomija: oporavak gubi zamajac u 2021-oj nadi za proljeće

Nemačka ekonomija se nedavno oporavila posle pada korone 2020.godine. Ali oporavak je izgubio zamah. I sledećih nekoliko meseci će verovatno ostati teško.

Wiesbaden – sa rastom od 2,7%, njemačka ekonomija je ponovno u porastu nakon pada corona 2021.godine. Međutim, povećanje u bruto proizvod (GDP) prijavio strane Federalnog Statistiku u petak na osnovu početne ličnosti je niža od dugo nadao.

Korona (Corona) konsekvence: ekonomski porast slabi
2020. godine, ekonomska proizvodnja u Njemačkoj opala je za 4,6% zbog pandemije, prema nedavnim podacima. Dalje je razuzdana coronavirus, uključujući obnovio ograničenja, na primjer u trgovini, kao snabdevanje usko grlo, usporavaju Evropi najvećih ekonomija. Zadnjih sedmica, instituti za ekonomska istraživanja smanjili su svoja predviđanja za ovu godinu u seriji.

Prema početnoj procjeni, ekonomija se smanjila u četvrtom kvartalu od 2021. Prema nalazi na sastanak, bruto proizvod smanjila u odnosu na prethodni četvrt, prema Federalnog biroa.

Ekonomisti sada pretpostavljaju da ekonomija u stvari neće početi ispočetka do proljeća 2022. Prema nedavnim predviđanjima, očekuje se da će njemačka ekonomija još uvijek rasti od 3,5% do dobrih 4% u sadašnjoj godini, uprkos pomalo blijedim izgledima. To bi bio red veličine, kao u godinama nakon duboke recesije u 2009.kao rezultat globalne finansijske i ekonomske krize.

Štedljeni novac će vjerovatno voziti privatnu potrošnju
Prema riječima ekonomista, glavni vozač bit će privatna potrošnja. Mnogi domaćinstva sjedimo na visokom ušteđevinu stanja jer, na primjer, putovanja morala je biti otkazana zbog pandemiju i slobodne aktivnosti su privremeno samo moguće da je ograničen način. Ekonomisti također pretpostavljaju da će kompanije ponovno ulagati od proljeća ako bude manje neizvjesnosti o daljnjem kursu pandemije corona*. Za razliku od toga, izvoz, još jedna važna vozač njemačke ekonomije, vjerovatno će da nastavi da pati iz logistike probleme i zalihe usko grlo za sirovina i srednji proizvoda u narednih meseci.

Teret krize i dalje će opterećivati Njemačku neko vrijeme. Prema preliminarni proračuni strane Federalnog Statistiku, njemački država također proveo znatno više novca nego što je trebalo da je u drugoj godini pandemiju. Na osnovu ukupno ekonomske izlaz, deficit od savezne vlade, Länder, opštine i socijalnog osiguranja koje je 4.3 posto 2021. 2020.godine, Njemačka je po prvi put od 2011. morala po prvi put postaviti budžetski deficit od 4,3%.

Zato Njemačka nije u opasnosti od problema iz Brisela. Zbog corona krize, EU države suspendirao pravila Stabilnost i Rast Pakt po prvi put, prema kojem bi budžet deficit mora ne prelazi tri posto i ukupno duga mora ne smije biti veći od 60 posto bruto proizvod. Očekuje se da će taj sporazum ponovno stupiti na snagu 2023.godine. U cilju ublažavanja ekonomskih posljedica pandemije, države EU morale su preuzeti ogromne dugove. (dpa) Merkur.de to je dio IPPENA.Mediji.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *