Istres ”Clean & Sustainable”: tavoite 11. painos

Töitä on luvassa myös Istresin 11. painokselle ”Clean & Sustainable”. Vuodesta 2009 Istrian ympäristö oli ottanut tavakseen kerran vuodessa nähdä ekokansalaisensa pukeutuneina samaan t-paitaan ja hansikkain ja pihdein varustautuneina tallustelemassa kommuunin joka kolkassa. Kadut, parkkipaikat, pensaikot tai rannat, pieninkin jäte vietiin roskiin tai kierrätykseen. Tämä ”puhdas päivä” oli saanut vauhtia vuosien varrella, ja se yhdisti koko yhdistyssektorin ja vielä laajemminkin: urheilun, kulttuurin, koulutuksen, vammaisuuden, matkailun ja yksityisten yritysten… Ja jätemäärä oli vähentynyt suhteessa vapaaehtoisten määrään. Vuoden 2019 luvut olivat viikolla 3 500 ekokansalaista, joista 1 200 D-päivänä 92 m3: n hävitetylle jätteelle. Ja sitten syistä, joita on turha muistella, ei järjestöä vuosina 2020 ja 2021. Lyödään vetoa, että vaikka kunnan siisteydelle omistettu palvelu ei olisi ollut tyhjäkäynnillä, tuleva painos tarvitsee aseita kompensoimaan näitä 2 vuoden valmiusaikaa.

Meidän on siis (uudelleen)pantava itsemme toimintakuntoon. Kaupunki kokosi ympäristöosastonsa kautta Taikapeileihin torstaina 24. maaliskuuta suuren osan tavallisista toimijoistaan, noin kuusikymmentä ihmistä eri kunta-aloilta ja yhdistysmaailmasta; sillä tyyli organisaatio, joka on osoittautunut: kaupunki jaettu aloihin, viitteet kunkin segmentin, 20 keräyspisteitä, tiedotuksen ja tietoisuutta ekokansalaisten pienimmästä suurimpaan, osallistuminen kuntien palvelut, juhla animaatioita lampi oliivipuun…, se on todellinen yleinen liikekannallepano, joka on synnyttänyt apulaispormestari edustaja ympäristön Yves Garcia esittämällä tuleva painos. Ja niille, jotka lannistuisivat tehtävän laajuudesta: ”emme saa antaa periksi, Yves Garcia lisää, koska ympäristö on koko ajan. On välttämätöntä saada omatunto liikkeelle joka hetki, ja kuten Pierre Rabhi sanoi, jokaisen on tehtävä osansa. Jos kaikki tekevät osansa, pääsemme sinne. Se on toivon sanoma”. Puhelinnumero: 04 13 29 58 90 .

Katso videolta otteita Istresin apulaiskaupunginjohtajan Yves Garcian haastattelusta ympäristöasioista vastaava edustaja.

(kuva: 2017 Maritima Media Archive)

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.