Da li koronavirus ostaje u telu mesecima?

Svako ko pati od long-Kovida posle infekcije sa koronavirusom verovatno nosi ostatke patogena dugo vremena. To je zaključak koji su istraživači postigli u novoj studiji.

Nakon infekcije s coronavirusom, virusni materijal može biti otkriven kod pacijenata koji su razvili dugi Kovid, čak i nakon godinu dana. Istraživači poklon ove rezultate u nova studija koja je objavljena u preliminarni verzija u srijedu (12.01.2022) i još uvijek nije bio je recenzirao.

Psi nanjuše tekuću infekciju u Kovidu.
Kao dio studija, naučnici su uzeli znoj uzorke iz dugo-Covid pacijenata i predstavio ih da specijalno treniran pasa obučeni za Covid infekcija. U polovini uzoraka, psi su napali. U kontrolnoj grupi, koja se sastojala od pojedinaca koji nisu ranije prošli kroz Kovidnu infekciju, psi, s druge strane, nisu reagirali. Uzorci su slučajno postavljeni u detektore mirisa i prezentirani najmanje dva psa.

Ministar zdravlja Karl Lauterbach (SPD) smatra te rezultate indicijentom tekuće infekcije kod dugo Covid pacijenata. U toj studiji, istraživači također govore o činjenici da se jednostavnim, posebno osjetljivim koronim testovima, ova infekcija još uvijek može otkriti čak i nakon godinu dana.

Long-Kovid nakon Omikrona: efekat je još uvijek nejasan
Već je u decembru, studiji Mainz Univerziteta Medicinski Centar Long Covid* je pokazao da 40 posto zaraženih sa Corona još dugo Covid simptome šest meseci posle infekcije, bez obzira od ozbiljnosti zaraze – da, čak i nakon blagi ili nema simptoma predmeta. To još nije jasno kako Omikron varijanta, što je po eksperti je više zarazan ali uzrokuje blaži predmeta, utiče na dugo Covid problem. (ante) *Merkur.de to je ponuda IPPENA.Mediji.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *