50 godina Danske Margrethe-kraljice

Sjedi na tronu svoje zemlje pola stoljeća. Kako Danska slavi svog monarha uprkos pandemiji korone.

Kopenhagen-kraljica Margrethe II je šef države danskog kraljevstva već 50 godina. 81-godišnja monarh rođena je na 50. godišnjicu svog života.

ETag je bio počašćen manjim događajem parlamenta u Christiansborg palači u Kopenhagenu za njeno dugo vrijeme na tronu. Veće slavlje da su planirane oko godišnjicu tron je morao biti odgođena unaprijed zbog toku pandemiju. Oni će biti izmišljeni sredinom septembra.

Kraljica je ličnost oko kojih Danci okupili, rekao je predsjedavajući parlamenta, Henrik Brane Kristensen. Šef vlade Mette Frederiksen također je podvukao važnost Margrethe za Dansku. Posebno u corona Timesu, monarh's posvećenost je bila neprocjenjiva vrijednost.

Komemoracija Frederika IXa.
Nakon toga, monarh želela da putujem vozom u katedrali u Roskilde, gdje vijenac je da bude sahranjen povodom 50-godišnjice smrt svog oca Frederik IX. Kao i ranije u Parlamentu, njezin sin prijestolonasljednik Frederik (53) i Princ Joachime (52), njihove žene Krunu Princezo Mary (49) i Princeza Marie (45) joj jedan od mlađe sestre, Princezo Benedikte (77), će biti u Margrethe je strani.

Margrethe je proglašena za čelnika danskog kraljevstva nakon smrti svog oca 14. siječnja 1972. Pored zemlje EU Danska, njeno kraljevstvo uključuje i Grenland i male Faroe Ostrva. U Evropi, samo britanska kraljica Elizabeta II (95) je na tronu duže — ona ove godine slavi 70.godišnjicu trona. dpa

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *